7 hours ago
#7796 Quote
Rođendan mi je uvijek bio čudan dan. Ne onaj "veselim se tjednima" tip, nego onaj "ajde da prođe što prije" tip. Posebno ove godine. Napunio sam 39. Nit mlad, nit star. Dovoljno star da znam da me velika iznenađenja više ne čekaju, a dovoljno mlad da me to još uvijek pogađa.

Supruga me pitala što želim za rođendan. Rekao sam – ništa. I stvarno nisam ništa želio. Barem ne ono što se može zamotati u papir. Želio sam mir. Želio sam da me jedan dan nitko ništa ne pita. I dobio sam to – supruga je otišla s klincima kod svoje majke na cijeli vikend.

Ostao sam sam u četiri zida. Bez plana. Bez želje. Bez ičega.

U petak navečer, sjedim na kauču, gledam u strop. Mobilni mi zvoni – čestitke od prijatelja. Odgovaram s "hvala" i nastavljam buljiti. I tada sam pomislio – ovo je depresivno. Trebam napraviti nešto što nikad ne radim. Nešto glupo. Nešto samo za sebe.

Sjetio sam se jednog razgovora iz birtije. Prije mjesec dana, frend iz srednje, onaj koji uvijek ima čudne priče, spomenuo je online kazino. Nije hvalio, nije reklamirao. Samo je rekao: "Znaš, nekad uplatim 10 eura iz dosade. Većinom izgubim. Ali jednom sam dobio 400 i platio si novi monitor."

Tada sam pomislio – kockar. Sada sam pomislio – zašto ne?

Otvorio sam laptop. Upisao sam u pretraživač ono što sam zapamtio. Prvi rezultat bio je Vavada Hrvatska. Stranica se otvorila brzo. Izgledala je uredno. Tamna pozadina, zlatni detalji, bez onog blesavog svjetlucanja koje boli oči. Registracija? Dvije minute. Ime, mail, broj telefona. Ništa više.

Razmišljao sam o uplati. 20 eura? 30? Na kraju sam stavio 15 eura. Točno onoliko koliko košta velika pizza s četiri sira. Rekao sam sebi – ovo je moj rođendanski tulum. Pizza koju neću pojesti.

Krenuo sam igrati. Slot se zvao "Sahara Riches". Pustinja, deve, blago. Stavio sam ulog 0,30 eura po okretaju. Vrtim. Gubim. Vrtim. Dobijem 0,90. Vrtim. Gubim. Prvih deset minuta – tipično. Pao sam na 11 eura.

Promijenio sam igru. "Fire Stampede" – divlje životinje i vatra. Zvučalo je agresivno, ali volim životinje. Stavio sam ulog 0,50 eura. Treći okretaj – 2 eura. Peti – 0. Sedmi – 5 eura. Deveti – 0. Jedanaesti – ekran je eksplodirao.

Krenuo je bonus. Životinje su trčale preko ekrana. Svaka je donosila novac. Prva – 3 eura. Druga – 7. Treća – 12. Četvrta – 0. Peta – 25. Šesta – 0. Sedma – 8. Osma – 44. Deveta – 0. Deseta – 16.

Ukupno iz bonusa – 115 eura.

Nisam vjerovao. Sjeo sam na kauč, nasmiješio se, i rekao naglas: "Sretan rođendan, budalo." Pas me čudno pogledao. Nije navikao da pričam sam sa sobom.

Ali nisam isplatio. Ne zato što sam pohlepan. Zato što sam htio vidjeti – koliko daleko mogu ići? To je bio moj rođendanski eksperiment.

Podijelio sam novac. 100 eura sam stavio na sigurno. 15 eura (onoliko koliko sam uplatio) vratio u igru. S tih 15 eura krenuo sam na rulet. Igrao sam jednostavno – par/nepar. Stavio 5 na par. Dobio. Stavio 7 na nepar. Dobio. Stavio 3 na par. Izgubio. U roku od pet minuta, tih 15 eura postalo je 24 eura.

Dodao na 100. Ukupno 124 eura.

Nije puno. Ali nije ni malo. Mislio sam – okej, ovo je dovoljno za večeru u dobrom restoranu. Ali nisam htio restoran. Htio sam nešto što će me podsjećati na ovaj trenutak.

Vratio sam se slotovima. "Book of Dead" – klasik. Stavio sam ulog 1 euro po okretaju. Deseti okretaj – mali bonus od 18 eura. Petnaesti – 0. Dvadeseti – ništa. Već sam htio stati. Ali onda, dvadeset drugi okretaj – tri knjige.

Bonus krug. 10 besplatnih vrtnji. Prva – 4 eura. Druga – 9. Treća – 0. Četvrta – 22. Peta – 0. Šesta – 37. Sedma – 0. Osma – 15. Deveta – 0. Deseta – 44.

Zbroj – 131 euro.

Sada sam imao 124 + 131 = 255 eura.

Osjećaj je bio čudan. Nisam bio sretan na onaj "skačem od sreće" način. Bio sam sretan na način – "pa dobro, možda ipak postoji nešto iza ove dosade". Isplatio sam 240 eura. Ostavio 15 na računu. Zašto 15? Zato što sam uplatio 15. Neka simbolika.

Proces isplate na Vavada Hrvatska je bio jednostavan – potvrdio sam identitet, poslao sliku osobne, i novac je sjeo na račun za manje od 24 sata. Sljedeće jutro, dok sam kuhao kavu, mobitel je zabljesnuo – uplaćeno 240 eura.

I tada sam napravio najvažniju stvar. Nisam platio račune. Nisam kupio namirnice. Nisam bio "odgovoran". Otišao sam u grad, u malu trgovinu sa satovima koju volim, i kupio si sat. Ništa skupo. 95 eura. Običan, crni, kožni remen. Točno onakav kakav sam gledao zadnjih godinu dana.

Kad sam ga stavio na ruku, osjetio sam nešto što nisam osjetio godinama – da sam sebi nešto kupio. Ne za kuću, ne za djecu, ne za "možda će trebati". Za sebe. Za svoj rođendan. Za svoju 39. godinu.

Prošlo je dva mjeseca. Sat je još na mojoj ruci. Svaki put kad pogledam na njega, sjetim se one večeri. Praznog stana, dosade, i onog čudnog osjećaja kad je ekran eksplodirao od bonusa.

Jesam li se vratio na Vavada Hrvatska? Jesam. Nekoliko puta. Uplatio bih 10 eura, odvrtio nekoliko puta, i izašao. Ponekad bih dobio 20, ponekad izgubio sve. Ali više nikad nisam imao tih 255 eura. I to je u redu.

Jer nije poanta u vječnom dobivanju. Poanta je u jednom trenutku – kad ti život kaže: "E, nisi zaboravljen. Evo ti mali poklon. Neće ti promijeniti život, ali hoće ti promijeniti večer."

I meni je promijenio. I dalje nosim taj sat. I dalje se nasmiješim kad ga pogledam. I dalje znam – ponekad je najbolji rođendanski poklon onaj koji kupiš sam sebi. Novcem koji si dobio niotkuda. I to je, prijatelji, nešto što ne mogu opisati. Ali osjećam to svaki put kad kucne sekundara.
0